Verduurzaming

 Verduurzaming bij Tennis- & Padelvereniging De Leechkamp  

Tennis- & Padelvereniging De Leechkamp heeft grote stappen gezet op het pad van verduurzaming, wat niet alleen goed is voor het milieu maar ook aanzienlijke financiële besparingen oplevert.  

Groene Energie en Warmtevoorziening
In juli 2023 zijn 82 zonnepanelen op het dak van ons complex geïnstalleerd. Deze panelen dragen bij aan een aanzienlijke vermindering van ons elektriciteitsverbruik, dat van ongeveer 35.000 kWh in 2020 is gedaald naar minder dan 15.000 kWh jaarlijks.

 

Warm water
Voor warm water in onze douches hebben we een warmtepompboiler en een doorstroomtoestel geïnstalleerd, wat de oude, energieverslindende gasboiler vervangt. Dit draagt bij aan een forse vermindering van ons gasverbruik.  

Isolatie en Glasverbetering
Door het aanbrengen van spouwmuurisolatie en het vervangen van dubbel glas door HR++ glas, hebben we de energie-efficiëntie van ons clubgebouw aanzienlijk verbeterd.  

Verlichting
In een eerder stadium, in 2020, hebben we alle baanverlichting en de verlichting in het clubgebouw vervangen door energie-efficiënte LED-verlichting. Deze verandering resulteerde in een directe vermindering van het energieverbruik.  

Elektrische Laadinfrastructuur
Om het gebruik van elektrische voertuigen te stimuleren, hebben we twee laadpalen op ons eigen terrein geïnstalleerd, waarmee we onze leden en bezoekers een extra service bieden. Met een 22kWh-aansluiting beschikt de vereniging voor zover bekend over de snelste en goedkoopste openbare laadpaal van Burgum. Bezitters van een E-flux pas betalen slechts € 0,30 per kWh! [i] 

 

 

Slimme Energiebeheer
Met de installatie van een slimme thermostaat is het nu mogelijk om het clubgebouw efficiënt te verwarmen. Ook hebben we ervoor gezorgd dat onze grote koeling alleen tijdens evenementen wordt gebruikt en oude koelingen zijn vervangen, wat heeft geleid tot een aanzienlijke energiereductie.  

Toekomstplannen
In 2024 staat de vervanging van de cv-ketel door een warmtepomp op de agenda, waardoor we volledig gasloos zullen zijn. Na teruglevering van energie van de zonnepanelen verwachten we in 2024 qua stroomverbruik op 0 uit te komen. Een aanvullende verbetering is de vernieuwing van onze groepenkast, wat een efficiëntere verdeling van het energieverbruik over de verschillende groepen mogelijk maakt. Dit zal vooral de efficiëntie van onze laadpalen tijdens piekbelasting verhogen."  

Besparing
Door de energiereducerende maatregelen naar minder dan 15.000 kWh per jaar en de geplande installatie van een warmtepomp in 2024, zetten we grote stappen richting een volledig gasloze werking. Deze transitie, samen met de vervanging van halogeenverlichting op de banen sinds 2019, heeft geresulteerd in een aanzienlijke jaarlijkse besparing. We besparen nu meer dan 20.000 euro per jaar op basis van de huidige energieprijzen door deze investeringen, de teruglevering van stroom via onze laadpalen, en de overstap naar een kleinverbruik aansluting.  

Dank aan Onze Sponsors
Deze investeringen zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van Iepen Mienskip Funs (provinsje Fryslan), Vermilion, en Rabobank Club Support. De vereniging is verder dank verschuldigd aan  HCL Vastgoedmanagement en SafeSolar voor hun waardevolle adviezen en de inzet van de vele vrijwilligers!

 

[i] Let op: de laadsnelheid kan afwijken afhankelijk van eventuele load balancing op het complex (met name in de avonduren) en de maximale laadsnelheid van de auto. 

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 511 464 523

TPV De Leechkamp

Burgemeester B. Lohmanlaan 40A
9251LD Burgum

KVK-nummer

40001899